top of page

MANTI...

qr 1.jpg

Mantı, çeÅŸitli baharatlarla çeÅŸnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haÅŸlanması ile yapılan yemektir. Türk mutfağının olduÄŸu kadar diÄŸer Orta Asya mutfaklarının da bir parçası olan mantı, eski SSCB ülkelerinde de popüler bir yiyecektir.. Türk mutfağında mantı, Orta Asya yemek kültürü ile kıyaslandığında farklılaÅŸtığını söyleyebiliriz. Türk mutfağında mantı yapımı, Orta Asya mutfağına kıyasla daha çok emek gerektirir.Türk mutfağında mantı genellikle; üzerine ilave edilen salça, eritilmiÅŸ tereyağı ve yoÄŸurt ile servis edilir. Bunun dışında baharat tercihi ise çoÄŸunlukla nane ve sumaktır.

Mantı Tarifi:

Derince bir karıştırma kabına un ve tuz ekleyelim. Karıştırarak unun ortasına bir çukur açalım. Ortasına yumurtayı ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Karıştırırken ılık suyu yavaÅŸ yavaÅŸ ekleyelim. Hamurun ne çok sert ne de yumuÅŸak olacak bir kıvama gelene kadar yoÄŸuralım. Hazır olan hamurun üzerini streç film ile kapatalım ve dinlendirelim. Hamur dinlenirken uygun bir karıştırma kabına dananın sırt kısmından çekilmiÅŸ kıyma ekleyelim. Ardından soÄŸan, karabiber, tuz, pul biber ekleyelim ve güzelce karıştıralım. Un serptiÄŸimiz tezgaha hamuru alalım, yoÄŸurarak hamuru toparlayalım. Hamuru yumruk büyüklüÄŸünde parçalara ayıralım. Ayırdığımız hamurları bezeler haline getirelim. Un serptiÄŸimiz tezgahta hazırladığımız bezeleri teker teker yufkadan kalın olacak ÅŸekilde oklava ile açalım. Açtığımız hamuru bir bıçak ile küçük kareler halinde keselim. KesiÄŸimiz karelerin ortasına hazırladığımız kıyma karışımında ufak parçalar halinde koyalım. Hamurun 4 köÅŸesini ortada birleÅŸtirerek mantı ÅŸeklini verelim. Altını unladığımız bir tepsiye ÅŸekil verdiÄŸimiz mantıları toplayalım ve tepsiyi dondurucuya alarak donduralım. Dondurucudan aldığımız mantıları koroplast çift kilitli poÅŸetlere koyarak daha sonra piÅŸirmek üzere buzlukta saklayabilirsiniz. Uygun bir tencerede suyu kaynatalım. Buzluktan aldığımız mantıları da suya ekleyerek 10-15 dakika kadar piÅŸirelim. PiÅŸen mantıları derince bir tabaÄŸa alalım üzerine sarımsaklı veya normal yoÄŸurt dökelim. Mantı tarifimiz hazır. Sos, pul biber, nane ve sumak ekleyerek servis edebilirisiniz.

​

Mantı Sosu Tarifi:

Ä°lk olarak uygun bir tava içerisine tereyağını alarak eritelim. Yağımız eridikten sonra içerisine salçamızı ekleyelim  ve orta ateÅŸte sürekli karıştırarak 2-3 dakika daha kavuralım. Ardından pul biber ve nanemizi ekleyelim ve yaklaşık 1 dakika daha kavurmaya devam edelim. HaÅŸladığımız mantının suyundan da ilave ederek sosumuzu güzelce karıştıralım. Dilerseniz bu aÅŸamada mantı suyu yerine normal sıcak su da ilave edebilirsiniz. Sosumuzu kısık ateÅŸte 2-3 dakika daha piÅŸirdikten sonra ocağı kapatalım. Sosumuz hazır.

​

Mantı Kaç Dakika HaÅŸlanır ?

Mantı, büküm büyüklüÄŸüne ve iç harcına göre 10-15 dakika arasında haÅŸlanır.

 

Kızarmış Mantı Tarifi:
Elimiz ile bükmüÅŸ olduÄŸumuz mantıları kızgın yaÄŸa atarak 2-3 dakika kızartın. Sos, pul biber, nane ve sumak ekleyerek servis edebilirisiniz.

bottom of page